Despre polițiști, jandarmi și pompieri…

 

……..CU TOT RESPECTUL

  Sunt mereu la datorie. Muncesc zilnic pentru noi şi uneori respectul pe care îl primesc nu este pe măsura muncii lor. Îmbracă uniforma cu mândrie, alţii poate cu dezamăgire. Poate unii oameni nu le înţeleg statutul, istoria, meseria sau pur şi simplu îi detestă. Alţii poate îi aplaudă la defilare şi se apleacă în faţa lor. Oamenii legii se luptă zilnic cu….

-Alo, domnul, ce faci aici?

-Nimic, să mor eu!

 După ce îşi închide geaca, care îl mai apară de gerul năpraznic, se hotărăște să nu fie indiferent. De altfel, niciodată nu a fost indiferent. În meseria lui a pus întotdeauna omul pe primul loc. Nu conta că era noaptea de revelion sau Crăciunul. El nu avea liber ca toţi ceilalţi. Cum suna telefonul, cum era la datorie. Uneori avea şi trei ore de lămuriri. Nu se putea înţelege cu nebunii. Toţi ţipau în gura mare şi automat trebuia să fie şi psiholog, consilier familial sau doctor. Dar toţi îl cunoşteau drept poliţist. Un poliţist care nu sta locului. Pe ger se găsea să oprească transportul ilegal de lemne, să oprească maşini pentru depăşirea vitezei și să scrie amenzi.

După lupta cu societatea infectă şi plină de reziduuri ale timpului, oameni fără scupule, care, culmea, parcă se regenerează şi înfloresc pe zi ce trece tot mai lipsiţi de valori morale, omul în slujba Poliţiei Română se dezbracă din uniformă, nu şi de meserie.

După o zi plină de înjurături în trafic, ceartă cu poliţiştii, nervi şi amenzi primite, el, omul aflat în slujba Prostiei Române îşi da jos hainele, nu şi prostia.

   O nouă zi cu un cer portocaliu parcă e un semn că ceva rău se apropie. Bate vântul atât de tare, încât toţi copacii se clatină. Se îmbracă rapid de îndată ce a auzit alarma. Fuge cât îl ţin picioarele. Este pompier. A venit momentul lui. Vântul îi dă un fior pe șira spinării. Focul poate fi cu greu stăvilit, iar gândul că poate găseşte o familie arsă de vie în casă, îl cutremură din cap până în picioare. Oameni plângând care strigă după ajutor. E tot ceea ce aude. Ochii lui sunt aţintiţi pe flăcări. O oră de muncă, două, trei. Aceleaşi plânsete de disperare îl străpung. Casa e scrum.

 După o zi de lupta cu flăcările, reproşurile, plânsetele şi strigăte de disperare, în care viaţa omului era în mâinile lui, el se dezbracă din uniformă, nu şi de meserie.

După o zi de aruncat cu noroi în stânga și în dreapta, omul care învinovățește întotdeauna pe altcineva, niciodată pe el, își dă jos hainele, nu și caracterul.

   Aproape că nu există evenimente care pun în pericol viaţă omului la care pompierii să nu fie solicitaţi, ceea ce presupune o bună pregătire, cunoştinţe şi deprinderi profesionale, disciplină şi muncă în echipa. Instituţia pompierilor români este atestată abia la mijlocul secolului al XVIII-lea prin “ steagurile de foc ” de la Iaşi şi Bucureşti. Condiţiile istorice şi social-economice concrete de la începutul veacului următor au determinat apariţia şi funcţionarea în cele două capitale, în 1835 şi respectiv 1845, a primelor unităţi de pompieri militari, încadrate în armata permanentă, soldaţii urmând instrucţia de infanterie în paralel cu cea pompieristică.

-Ce transporți?

-Nimic, nişte cumpărături. Nu mare lucru.

  Ipocrizie, minciună, viclenie şi acceaşi atitudine de nevinovăţie. Da, s-a obişnuit. Lucrează la Poliţia de Frontieră de 11 ani. Nu îi scapă nimic. Uneori meseria îi da bătăi de cap. Unii nu înţeleg, alţii se fac că nu înţeleg. Răbdarea e punctul lui forte. Poate e jignit, înjurat, dar îşi continuă treaba cu aceeaşi naturaleţe. Corectitudinea o are în vene. Are o pregătire în domeniul şi totuşi puţine persoane îi înţeleg rolul. El, omul acela, care îţi măreşte timpul călătoriei când te oprește la vamă, execută supravegherea şi controlul la trecerea frontierei de stat a României, previne şi combate migraţia ilegală şi criminalitatea transfrontalieră.Tu ştii doar că urăşti coada aceea imensă de la punctul de frontieră. El îţi aplică contravenţii când e cazul şi asigură derularea corectă şi civilizată a traficului de călători şi mărfuri prin punctele de trecere a frontierei de stat.

După o zi plină, ajunge acasă, omul aflat în slujba Poliţiei de Frontieră se dezbracă din uniformă, nu şi de meserie.

După o zi în care ai încălcat legea, tu, omul aflat în slujba Prostiei fără Frontiere ajungi acasă, îţi dai jos hainele, nu şi prostia.

 Plăieşi, potecaşi, mărginaşi, cordonaşi, călăraşi, martologi, dorobanţi, grăniceri. Îţi sună cunsocut? Ei, bine, poltistii de frontieră au avut o grămadă de denumiri de-a lungul timpului, dar întotdeauna conţinutul misiunilor a fost acelaşi, cu anumite particularităţi, în funcţie de caracterul perioadei istorice existente. Această instituţie este tot atât de veche pe cât de vechi sunt teritoriile pe care s-au aşezat şi trăit strămoşii noştri.

  Te sperie şi îl urăşti din tot sufletul tău. El, jandarmul, nu se trezeşte dimineaţa cu gândul să te bage în dubă, aşa cum îţi imaginezi tu. Nici măcar nu îţi vrea răul. Îi eşti indiferent. Dar lumea din jurul lui nu îi este indiferentă.

După o zi plină, el ajunge acasă, se dezbracă din uniformă, nu și de meserie.

După o zi plină în care te-ai ascuns cât ai putut, în care ai dat declarații mincinoase și te-ai situat mai presus de lege, ajungi acasă și îți dai jos hainele, nu și imbecilitatea.

Momentul care marcheazã întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hoţãrarea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin aceastã lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare.

  Acum, rămâne să eliminăm instituţia care nu ne face cinste. Ai grijă unde te angajezi și ai grijă cu ce rămâi la sfârșitul zilei. Fii atent să nu îţi pierzi ani din viaţă, făcând o şcolarizare pentru Prostia Română sau Prostia fără Frontiere.

Sursă imagini: broderie.ro

Surse informații:

  •     jandarmeriaromana.ro

  •     igsu.ro

  •     politiadefrontiera.ro

                                  

Reclame

2 gânduri despre “Despre polițiști, jandarmi și pompieri…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s