Bari

   O lună de nerăbdare! A fost greu să aștept să vină momentul plecării. Cătălin a rezervat cazarea și biletele de avion cu o lună înainte de a decola spre Bari, un oraș superb din sudul Italiei, având ieșire la Marea Adriatică.

   Inițial, am căutat un zbor către Cipru, în Larnaca. Am ratat câteva zboruri până să ne hotărâm, și am rămas la Bari. Dacă mă întreba cineva ce putem face în Bari, nu aș fi știut ce să îi spun. Nu știam nimic despre acest oraș, în afară de faptul că are ieșire la mare. Cătălin se documentase mult mai bine și după ce a rezervat cazarea și biletele, a punctat pe harta orașului fiecare obiectiv turistic, ba chiar s-a extins și pe la vecini, orășelul Alberobello (65 de km de Bari), spunând că trebuie neapărat văzut. 

20170321_084508

    Pe 19 martie aveam zbor din Timișoara către Bari. Din Craiova nu era zbor, așa că ne-am orientat și am mai mers câteva sute de kilometri pentru a decola către Italia. A meritat orice kilometru în plus. Un zbor rapid cu Wizzair ne-a adus pe la 15:20 (ora locală) în Bari. Din aeroportul din Bari mai sunt în jur de 11 km până în oraș. Am luat un autobuz până în centru, unde aveam cazarea. Dacă atunci când am plecat către Timișoara, era o vreme urâtă și ploua, la Bari am dat peste un soare puternic, numai bun de plimbări.

20170319_170418

20170321_091124

20170321_101033

20170321_090949

   Am pornit să vizităm centrul vechi al orașului, un adevărat labirint, din punctul meu de vedere. Evident, eu m-aș fi rătăcit, și acolo aș fi rămas dacă nu era Cătălin. Îl numesc labirint, deoarece străduțele sunt foarte înguste, iar casele foarte înalte. Drumul era pietruit, iar tot peisajul era unul pitoresc cu ghivece de flori colorate, biciclete, palmieri. M-a fascinat drumul îngust, faptul că italienii se deplasau mai mult cu scuterele decât cu mașinile, clădirile din piatră, catedralele, plantele.

20170319_171404

20170321_151142

20170319_174907.jpg

    Pe 20 martie, pe o vreme și mai călduroasă, am hotărât să luăm trenul din Bari către Alberobello, orășelul vizitat de mii de turiști pentru trulli unici în lume, care în 1996 au intrat în patrimoniul UNESCO. Casele sunt făcute numai din piatră, în interior fiind foarte răcoroase, potrivite pentru zilele călduroase de vară. Acestea sunt speciale datorită arhtecturii lor și datorită semnificațiilor de pe acoperiș. Au un simbol specific unei familii: stele, inimi, cruci. Trulli sunt construiți doar din piatră, fără un alt element de legătură cum ar fi cimentul, de exemplu.

20170320_122808.jpg

20170320_122214

   Oraşul Alberobello a început să se dezvolte în 1635, datorită contelui Giangirolamo. Acesta a hotărât să construiască case fără var, ciment, ci doar din piatră, pentru a nu plăti taxe. Aceste case erau considerate temporare, fiecare având câte o piatră de bază, care odată luată de la locul ei, se prăbușea întreaga construcție. Acest lucru se făcea atunci când se realiza inspecția tehnică, toate casele se transformau în mormane de piatră, apoi după ce trecea controlul, trulli se restabileau destul de ușor.

 Mi-a atras atenția acoperișul cu o arhitectură specială.

 Tot în Alberobello am putut vedea și pești japonezi, extrem de frumoși.

20170320_131817 

 Și o catedrală uriașă.

20170320_133428.jpg

   Pe 21 martie am hotărât să petrecem întreaga zi în Bari. Ne-am plimbat de-a lungul mării, am văzut diferite tipuri de pești, proaspăt scoși din mare, puși la vânzare, caracatiță, creveți. Am mers pe plajă și pe ponton. Acolo am zărit un peisaj superb, fiind înconjurați de mare. Am trăit cea mai frumoasă senzație, apoi ne-am bucurat de soare lângă palmieri, iarbă verde, admirând marea. După ce ne-am săturat, temporar, de mare, căci am decis să mai venim și în ziua următoare la ea, am mers la Catedrala San Nicolas, unde era statuia și moaștele Sfântului Nicolae, și evident o orgă uriașă specifică bisericilor catolice.  Apoi, ne-am oprit și la Catedrala Sfântului Sabin.

20170321_150150

    După o sesiune de vizitat obiective turistice, am trecut la o sesiune de cumpărături. În ceea ce privește mâncarea, am fost încântată să gust pastă de busuioc cu usturoi și zappara barone nero, un fel de brânză cu piper. Absolut delicios….Am luat la rând fiecare pastă specific italiană și am mâncat și un fel de pastă-cremă cu ciuperci, cu nuci și cu anghinare. Au fost și chestii care nu mi-au plăcut, de exemplu o gumă de mestecat cu jagger. Cătălin și acum mai are prin buzunar și mai ia câte una când își amintește de ea. 

20170320_210915

   Trebuie să specific că magazinele se închid după ora două și se redeschid seara. Știu, este destul de ciudat acest program. Dar în acest sens, există automate deschise non-stop. Italienii se respectă și la prânz își iau o pauză destul de lungă. Se respectă pe ei, dar nu prea îi respectă pe cei din jur, fiindcă la trecerea de pietoni îți trebuie mult curaj să traversezi până nu lași să treacă și ultima mașină. Rar ai prioritate. 

    Ultima seară în Bari am petrecut-o în centrul vechi, apoi a doua zi ne-am făcut bagajele și ne-am îndreptat către gară să luăm autobuzul până la aeroport. Am rămas impresionată de acest oraș. Am prins și o vreme frumoasă, iar tot sejurul a fost perfect. Deja îmi e dor, dar….back in business.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s