Brânză bună în burduf de… vin

       A treia degustare de vin, pentru mine, s-a dovedit a fi cu noroc. Am câștigat unul dintre premiile pregătite, dar și o seară relaxantă la restaurantul Mignon din Craiova, alături de oameni veseli. Evenimentul Brânzeturi cum se…cuVin a fost organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro. A fost pentru prima dată când am gustat un vin de la Crama Histria. Paul Fulea, proprietarul cramei, ne-a introdus în povestea vinurilor dobrogene.

19420701_10155067367809442_3095820654912854530_n.jpg

  Am învățat o mulțime de lucruri noi, printre care faptul că atunci când sâmburele unui strugure are gust de cafea când îl spargi în gură, înseamnă că boabele sunt perfecte pentru cules.

     Povești dobrogene, pământ nisipos, mare învolburată și struguri perfecți. Toate acestea au dat unicitate Cramei Histria. Am degustat 6 tipuri de vin, alături de minunatele brânzeturi de la Delaco. Vinuri tinere, aromate, dichisite, reci, pasionale, roșii ca sângele, rose sau albe, toate mi-au făcut grea alegerea sortimentului preferat. 

   Am început cu un Riesling din 2016, asociat cu mozzarella și busuioc. Vinul are nuanțe de citrice ce îi conferă un gust aparte. Este limpede, tânăr, cu o aciditate distinctă.

   Mozzarella este originară din regiunea italiană Campania. Este fabricată din lapte de vacă, prin procedeul „pasta filata” Se spune că a fost descoperită accidental atunci când o bucată de caș proaspăt a căzut într-un vas cu apă clocotită, la o făbricuță de brânzeturi, undeva pe lângă Neapole.

19396689_10155067330509442_5436035167668512492_n.jpg

  Am continuat cu un Sauvignon Blanc, tot din 2016, asociat cu brânză brie și covrigei. Arome de fructe exotice combinate într-un vin cu un gust echilibrat, îmbinat cu o regină a gustului rafinat, Brie. Este considerată regina brânzeturilor franțuzești. Se spune că Charlemagne s-a îndrăgostit iremediabil de această brânză atunci când a gustat-o în secolul 8 la o mănăstire. Exemplul regelui a fost urmat de nobili și apoi de popor, și așa brânza brie a devenit preferata francezilor.

19430106_10155067330484442_7949711356991618126_n

   Ammos Blanc 2016 a fost următorul vin, degustat alături de brânză camembert și covrigei. Flori de câmp și fructe exotice, toate combinate într-un vin limpede, lucios, de culoare galben verzui. S-a îmbinat perfect cu simbol național al Franței, Camembert-ul, care s-a născut odată cu Republica Franceză, la sfârșitul secolului 18. Se spune că a fost produsă pentru prima dată de Marie Harel, soția unui fermier din Normandia, sub îndrumarea unui preot originar din regiunea Brie.

19366324_10155067330644442_7261532828687622003_n

  A venit și rândul unui vin rose, mai exact Fetească neagră rose 2016, un vin extrem de aromat, delicat, cu note de fructe de pădure și căpșuni. Acesta a mers perfect cu brie au bleu și cireșe. Este o brânză brie cu mucegai albastru, o brânză franțuzească de inspirație nemțească, făcând parte din brânzeturile moderne, apărute dupa 1900. Brie au bleu nu are intensitatea și asprimea unei veritabile brânze cu mucegai albastru, dar păstreaza gustul de ciuperci, specific brânzeturilor brie.

19400068_10155067330504442_1511820683717232466_n.jpg

  Ammos rose 2016, un cupaj de Cabernet Sauvignon + Feteasca Neagra Rosé alături de cașcaval cu piper a fost combinația mea favorită. Mi-a răsfățat papilele gustative cu gusturi ce mă transpuneau în mijlcul naturii. Notele fructate și cele florale mă duceau cu gândul la mirosul naturii, al câmpului înflorit și al pomilor plini cu fructe coapte. Tonic, rafinat, cu arome de cireșe, mure, iarbă și cafea. O asociere perfectă, atipică și o aciditate relativ medie. Strugurii culeși în lădițe și selectați foarte atent au fost vinificați dupa tehnologia vinurilor albe – presare lejeră și fără macerare peliculară, fermentați controlat la 16-17 grade.  Are un aspect limpede și luminos, de culoare roz relativ intens, cu nuanțe de grena.

 Cașcavalul Sofia de la Delaco a completat răsfățul culinar. Mi-am dat seamă că asociat cu piper, capătă un gust desăvârșit, o combinație a delicateții cașcavalului, cu gustul dur al piperului. Contrastul a fost nu doar culinar, dar și cromatic.

19366555_10155067331804442_445830100495077056_n.jpg

 

 La fel ca multe alte produse alimentare, cașcavalul este răspândit în toată peninsula Balcanică. Referitor la origine părerile sunt împărțite. Unii spun că ar fi originar de prin sudul Italiei, unde ar mai avea și azi ceva veri mai îndepărtați (mozzarella și caciocavalo).

  Încă un lucru interesant pe care l-am aflat la degustare a fost faptul că oamenii asociau brânză și vinul încă din trecut, în Franța, când obosiți de la muncile câmpului, alegeau să ia o gustare ușoară, un pahar de vin și o bucată de brânză. Au descoperit, treptat, că această asociere este, de fapt, mai mult decât o simplă gustare, este o combinație de gusturi ce se întrepătrund perfect ca un puzzle. 

  Brânza e o domniță delicată, fină, iar vinul un cavaler puternic, răzvrătit, pasional, echilibrat. Întâlnirea dintre cei doi se lasă cu o explozie de gusturi rafinate.

  Ammos Rose 2016 a fost rafinat, iar cașcavalul delicat. Totul într-o combinație regală.

  Am încheiat seara cu Merolt 2016 cu Grana Padano și oțet balsamic. Un vin cu un miros complex de coacaze, mure și cirese negre, îmbogatit cu valențe lemnoase, distincte, de cedru și stejar. De la prima încercare te invaluie gustul puternic de vin tânăr, cu taninuri relativ noi. A mers perfect cu Grana Padano cu oțet balsamic. Rețeta de preparare a acesteia datează din secolul 12 și a fost perfecționată  de-a lungul secolelor ca o modalitate de a păstra pe termen lung laptele. Se spune că această brânză are două suflete: este un produs de bază în bucătăriile stilate ale nobilimii dar și un ingredient fundamental al bucătăriei de zi cu zi a țăranilor.

19399268_10155067331789442_1182389713355794426_n

  Vă recomand să încercați aceste combinații absolut irezistibile!

Foto: Daniel Botea

Anunțuri

Un gând despre “Brânză bună în burduf de… vin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s