Avincis și Delaco- visul unei nopți de vară

   Avincis și Delaco au fost visul unei nopți de vară, prospețime, culoare și bucurie. Am participat la degustarea de vin de la Craft, unde alături de vin am degustat și brânzeturile Delaco. Crama Avincis nu îmi este străină, căci am reușit să particip la Picnicul Anual de pe Domeniul Dobrușa, și astfel să învăț o mulțime de lucruri despre procesul de transformare a strugurilor în vin. Tot acolo am cunoscut niște gazde minunate, care ne-au prezentat crama și împrejurimile. A fost frumos, și cu siguranță aș vrea să mai particip și la anul. Acolo am descoperit că vinul e o adevărată artă, iar aromele sale parcă sunt pictate într-un tablou al gusturilor care răsfață papilele gustative.

   Așadar, am fost la evenimentul Brânzeturi cum se…cuVin, organizat la Craft de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro  La fiecare degustare aflu câte ceva nou, așa că am descoperit că picăturile de vin care rămân pe suprafața paharului sunt de fapt lacrimile vinului. Acestea simbolizează ori dulceața vinului, în cazul în care este un vin dulce, ori tăria acestuia. Am mai învățat că vinul își schimbă mirosul . Atunci când este turnat în pahar are o aromă diferită, față de cea pe care o are atunci când este amestecat în pahar.

 Am început degustarea cu Crâmpoșie Selecționată, asociată cu mozzarella și pepene galben.

19989412_10155139588104442_7222557841370973602_n

   În anii ’60 ai secolului trecut, cercetătorii de la Stațiunea Viticolă din Drăgășani au început un lung proces de încrucișări „deschise”, iar după aproape două decenii de încercări și selecții au realizat soiul nou, autohton, autofertil, numit Crâmpoșie Selecționată, soi care s-a adaptat perfect terroir-ului său de origine.

Are o culoare galbenă cu diferite relexii verzi. Mi-a plăcut aroma de pară și măr verde. Acesta a fost asociat cu mozzarella și pepene galben. Despre mozzarella am aflat  că a fost descoperita accidental, atunci când o bucată de caș proaspăt a căzut într-un vas cu apă clocotită, la o fabricuță de brânzeturi, undeva pe lângă Neapole.

A fost pentru prima dată când am combinat textura moale a acesteia cu textura moale și zemoasă a pepenelui galben. Rezultatul a fost surprinzător de bun.

  Am continuat cu Muscat Ottonel+ Sauvignon Blanc, asociat cu Camembert și măr. 

20031983_10155139588109442_6734698477352141795_n

  Acest cupaj special a fost creat prin valorificarea celor mai bune caracteristici ale celor două soiuri de struguri: Muscat Ottonel, un soi născut pe Valea Loirei, în 1839 şi care a poposit la începutul secolului XX la Drăgășani şi Sauvignon Blanc, un soi apărut în Franţa medievală. Este un vin sec, de o culoare verde deschis, cu nuanțe aurii.

Simbol național al Franței, Camembert-ul s-a născut odată cu Republica Franceză, la sfârșitul secolului 18. Se spune că a fost produsă pentru prima dată de Marie Harel, soția unui fermier din Normandia, sub îndrumarea unui preot originar din regiunea Brie.

Mărul și brânza s-au combinat perfect. Mărul a fost zemos și aromat, iar brânza moale, cremoasă și catifelată.

Următoarea combinație a fost preferata mea, Vila Dobrusa Rosé, asociat cu Cașcaval Sofia și roșii cherry.

19905390_10155139588434442_3990979586402471901_n

  Vinul mi s-a părut proaspăt şi răcoritor, cu o culoare asemănătoare cu cea a cojii de ceapă, deschis, cu reflexii portocalii și un buchet cu arome de grepfruit și zmeură. Acesta a fost premiat printre cele mai bune vinuri rose din România. Filtrarea a fost puţin mai dură, pentru a obţine o culoare mai pală.

La fel ca multe alte produse alimentare, cașcavalul este răspândit în toată peninsula Balcanică. Referitor la origine, părerile sunt împărțite. Unii spun că ar fi originar de prin sudul Italiei unde ar mai avea și azi ceva veri mai îndepărtați (mozzarella și caciocavalo). Asocierea cu roșii ne duce cu gândul la asocierea tipic românească dintre brânză și roșii, o combinație cu care nu dai niciodată greș.

Cea de a doua variantă ar fi că rădăcina cuvântului este “caș” iar originile ar fi aromâne.

Prin extensie, denumirea este folosită, impropriu de altfel, pentru orice brânză de culoare galbenă cu consistență semitare sau tare

  Vinul mi s-a părut delicat, brânza fermă, iar combinația ispititoare.

  A patra combinație a fost asocierea dintre Avincis Rose și Emmentaller cu piersici.

20106450_10155139588099442_6447058689508666026_n

Vinul este făcut din Cabernet Sauvignon, un soi răspândit astăzi în toată lumea datorită potențialului la crearea celor mai bune vinuri roșii şi Merlot un soi cunoscut, de asemenea, de multă vreme. 

Primul soi dă structură vinului, iar al doilea îi dă ușoare note florale, rotunjime şi final elegant. Culoarea sa este roz deschis și luminos.  Buchetul dezvăluie arome de căpșuni sălbatice și cireșe proaspete. Gustul este proaspăt, cu aromă de coacăze roșii și aciditate plăcută.

Emmentaler este considerată unul din felurile de brânză cel mai greu de obținut datorită procesului de maturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului și a găurilor specifice din structură.

   Ultima combinație a fost Pinot Noir cu Grana Padano și muguri de pin.

19905395_10155139583274442_358182162453332183_n

Culoarea acestui vin este rubiniu intens. Vinul prezintă un buchet elegant de căpşuni şi cireşe, cu uşoară notă condimentată. Gustul său este mătăsos cu aciditate bună. Este un vin generos şi echilibrat cu tanini bine integraţi.

Rețeta de preparare a brânzei Grana Padano datează din secolul 12 și a fost perfecționată  de-a lungul secolelor ca o modalitate de a păstra pe termen lung laptele. Combinația cu muguri de pin a fost demențială. De încercat și pe viitor.

Se spune că această brânză are două suflete: este un produs de baza în bucătăriile stilată a nobilimii, dar și un ingredient fundamental al bucătăriei de zi cu zi a țăranilor.

 Savurați vinul și nu uitați să îl asociați cu cea mai bună brânză!

Foto: Daniel Botea

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s