Degustare Budureasca și Delaco

    Cum bloggerii craioveni devin din ce în ce mai specialiști în ceea ce privește vinul și asocierea acestuia cu brânza, Asociația Bloggerilor Olteni nu ratează niciun eveniment demn de ținut minte. Fiecare degustare e unică și de fiecare data învăț lucruri noi despre procesul vinificării și despre cum trebuie asociat vinul. După cum am mai spus, vinul este o artă. 

21151347_10155289793479442_5590848998025398758_n

    De această dată am fost prezentă la restaurantul Marmara la degustarea Delaco și Budureasca. Vinuri premiate, brânzeturi delicate și oameni minunați alături de care timpul zboară. Așa am ajuns să îmi dau seama că orele petrecute în decorul de cramă de la Marmara au fost parcă niște minute.

Consider că vinul e ca o poezie pentru firile romantice și nu de puține ori m-am gândit că un barbat atunci când este în pană de cuvinte romantice pentru a cuceri o femeie, o poate invita la un pahar de vin roșu. Asociat așa cum trebuie, savurat cu măsură, vinul este ca o poezie de dragoste închisă între stropi ce mângâie paharul.

   La degustarea Budureasca și Delaco, am învâțat că vinul face parte din cele trei băuturi esențiale ale vieții omului, alături de laptele matern și apa. De asemenea, am reținut că trebuie să știi să bei vin. Da, e o adevărată lecție. Vinul roșu, vinul dulce, vinul alb, vinul sec. Toate îți oferă ceva diferit, o aromă de fructe, o aromă de iarbă, ceva unic în funcție de pământul pe care sunt plantați strugurii, dar și în funcție de istoria lor. 

21231121_10155289796334442_1892252894010992137_n

   Am învățat că un vin dulce se obține atunci când strugurii sunt lăsați să se stafidească pe ciorchine, iar de-a lungul evoluției sale strugurele poate fi atacat de diferite bacterii care îl conduc, în definitiv, spre un anumit tip de vin.

   Am început degustarea cu un Sauvignon Blanc, alături de Mozzarella și busuioc. Acest vin a aluat medalia de aur la Mondialul de la Bruxelles din 2016. Are o culoare galben pai, cu arome de agrișe și fructe tropicale, gust plăcut de guava și papaya, cu o bună aciditate, curată. Mozzarella s-a potrivit perfect cu aciditatea vinului.

21191964_10155289750779442_1636372071158844118_n

  Am continuat cu un Fume sec cu Emmentaler și struguri albi. Acesta este un cupaj între Chardonnay 33%, Sauvignon Blanc 34%, Pinot Gris 33%. Am simțit note de caise, piersici și vanilie.  Pentru prima dată mi-am dat seama că Emmentalerul nu merge bine doar cu piersici, ci și cu struguri. O brânză ce se asezonează perfect cu fructe.

   Acest vin a primit o medalie de aur la Decanter World Wide Awards 2016.

21151465_10155289747189442_2020410952512961919_n

   A treia combinație a fost un rosé sec, obtinut din Cabernet Sauvignon, asociat cu Brie au bleu și covrigei frăgeziți, ghici cu ce, cu vin. Gustativ, vinul oferă arome plăcute de fragi și zmeură. Brânza brie rămâne una dintre preferatele mele, cremoasă, dar și cu o tentă de mucegai. Într-un cuvânt: perfectă.

21192253_10155289756344442_4365175268051897843_n

   Ultima combinație  Shiraz sec alături de Danish Bl(brânză cu mucegai albastru) și nuci pecan a fost preferata mea. În ultimul timp, vinurile roșii reușesc să mă cucerească mai mult decât celelalte. Acesta este un vin condimentat, un vin pe gustul meu, roșu cu reflexii mov și cu un gust puternic de fructe de pădure. Vinul îl pot descrie ca fiind o reverie, brânza o regină, iar combinația un basm.

21150379_10155289755594442_984892238517736548_n.jpg

   Așadar, până data viitoare, bucurați-vă de brânză și vin!

Foto: Daniel Botea

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s