Crăciunul cu povești

  Plângeam şi mama mă întreba adesea ce am. Nu eram tristă, nu păţisem nimic şi totuşi lacrimile îmi curgeau pe obraz. Îmi amintesc cu nostalgie de copilărie şi de primele mele cărţi citite. Colţ alb de Jack London m-a impresionat atât de mult, încât am ajuns să dezvolt o pasiune pentru câinii de talie mare. Singură în camera, mă ghemuiam în pat şi citeam, citeam şi treceam dincolo de poveste. Trăiam fiecare pagină, fiecare emoţie. A fost prima carte care m-a făcut să plâng, am absorbit fiecare cuvânt. Tot în vremea copilăriei, Singur pe lume de Hector Malot m-a făcut să îmi apreciez familia şi mai mult, m-a făcut să pun accent pe bunătate şi mi-a transmis nişte emoţii puternice. Am învăţat că e important să oferi iubire şi caldură sufletească oamenilor din jurul tău. Treptat, am trecut de la Don Quijote  de Miguel de Cervantes, la Scrisoare de dragoste de Mihail Drumeş, de la Liviu Rebreanu, la Chris Simion, de la romane de dragoste, la SF. Am alternat scriitori şi am gustat câte puţin din fiecare gen. Îmi plăceau romanele de dragoste, dar şi cele poliţiste. Trăiam cu sufletul la gură acţiunea şi mă gândeam la ea mult timp după ce terminam cartea. Îmi rămânea în minte personalitatea unui personaj şi învăţămintele rezultate din acţiunile sale. Apoi, căutam filmul, căutam ecranizarea romanului respectiv. Eram dezamăgită. Niciodată filmul nu a reuşit să mă impresioneze precum cartea. Era lipsit de bogăţia detaliilor, detalii care mă fascinau şi mă făceau să apreciez povestea.

  Azi, citesc tot ce găsesc bun, caut păreri şi studiez rezumatul. Mereu mi-a plăcut să citesc în anotimpul rece. Deja visez să petrec Ajunul Crăciunului în fotoliu, în şosete groase, cu o carte preferată în mână şi cu o cană de ceai alături, în timp ce afară ninge. Aşa îl aştept pe Moş Crăciun, cufundată într-o poveste cu suspans. Îmi plac cărţile cu o intrigă bine conturată, cu o acţiune solidă, cu detalii care îţi rămân în cap. În timp ce răsfoiesc paginile cărţii, Moş Crăciun se pregăteşte să-mi aducă magia şi bucuria Crăciunului. Îşi pune costumul lui roşu, în timp ce trec la capitolul următor. Acceaşi bucurie, aceeaşi iarnă plină de magie, cu acceaşi familie iubitoare, dar altă carte, altă acţiune, alte personaje.

  Editura Rao ne dezvăluie poveşti care vor sparge graniţele timpului, cărţi pe care le vei răsfoi mereu cu acelaşi entuziasm. Toată familia citeşte, toată familia trăieşte la unison emoţii puternice. Sunt cărţi care te relaxează în zilele de iarnă, când frigul îţi taie cheful de a ieşi afară. Am să enumăr trei cărţi, pe care o să le citesc iarna aceasta şi care îşi vor găsi locul în biblioteca mea.

coperta_toamn1. Toamna patriarhului de Gabriel Garcia Marquez (secțiunea clasic) este o capodoperă despre care autorul spune că este cea mai importantă carte a lui:  „cea care poate să mă salveze de la uitare este Toamna patriarhului… A fost romanul care m-a făcut cel mai fericit scriindu-l, căci este cel pe care am vrut dintotdeauna să-l scriu şi, în acelaşi timp, cel în care mi-am împărtăşit plenar propriile experienţe şi confesiuni.” Am citit Despre dragoste şi demoni de acelaşi autor şi am descoperit un roman spumos, care cuprinde neînţelegeri, durere, dragoste şi credinţă. De data asta, aş vrea să intru în universul vieţii tiranice. Ştiu că romanul nu este uşor de citit, fiind un flux de gânduri, dar îmbinarea dintre putere şi singurătate poate fi fascinantă pentru mine.

coperta_2817

2. Îngeri şi demoni de Dan Brown (secțiunea thriller) este o carte mult dorită. După ce am citit Codul lui DaVinci, Dan Brown mi-a trezit curiozitatea pentru genul thriller. Din nou, autorul aduce în atenţie examinarea unui cadavru, de data asta, un cadavru al cărui piept a fost ars cu fierul, rezultând un simbol ciudat. Personajul principal al romanului se numeşte Langdon, la fel ca în Codul lui DaVinci şi porneşte într-o cursă frenetică pentru salvarea Vaticanului. Tensiunea şi suspansul vor fi din plin. Cartea mi se pare foarte interesantă şi extrem de potrivită pentru zilele de iarnă. Trăieşti uimirea, spaima şi nerăbdarea odată cu personajul. Romanul are o documentare temeinică încărcată cu principii create acum mii de ani.

coperta_cr

3. Crimă în Chicago de Michael Harvey (secțiunea thriller) este cartea pe care aş citi-o cu sufletul la gură iarna asta. Michael Harvey, care este co-creatorul şi producătorul executiv al serialului de televiziune „Cold Case Files”, ne aduce o scriitură palpitantă şi pe alocuri amuzantă. Cum sunt studentă la Jurnalism, iar în carte este prezentă o reportera de televiziune care participa la elucidarea unei crime, aş fi foarte curioasă să descopăr cum acţionează un jurnalist în această ipostază. 

 Cărţile sunt întodeauna prietenii noştri tăcuţi, prietenii care nu se supără atunci când îi înlocuim.

  Vouă ce cărţi de la editura Rao vă plac?

216-sigla-rao-241x300

 Articolul a fost scris pentru proba În aşteptarea Crăciunului, din cadrul competiţiei SuperBlog 2016.


2 gânduri despre “Crăciunul cu povești

Lasă un comentariu